Zsigóné Kati

„A Tojásdíszítés Királynője”

FalpingálásMa 8 művészeti ágat művelek. Legelőször falat festettem, csak utána kezdtem a tojásfestő művészetbe. 1882-ben kezdtek el falat pingálni, Kalocsán. A falfestés, szinte minden hova alkalmazható, a házat kívül-belül széppé tehetjük vele.


Az újságírók azt írják rólam: a munkám a hobbim. Ez így is van. Kislányom kicsit ironikus válasza erre – miután besegít egy-egy falfestésbe – „Anyu a Te munkád nagyon nehéz hobbi”.


Mindig úgy hagyom abba a munkát, hogy már egyszerűen nem bírom tovább. Mégis pár óra elteltével a legszívesebben újra kezdeném. Rengeteg ötletem van a folytatásra. Ott tolongnak bennem ezrivel a minták és azt mind meg szeretném pingálni.


Minden vágyam, hogy egyszer olyan nagy falfelületet kelljen festenem, amire ráfér az általam ismert motívumok sokasága. A világ számos táján megtalálható a falfestés. Elődeink is rendszeresen alkalmazták ezt a díszítési módot. Így aztán amikor otthonomban ránézek a pingált falra, az a gondolatom támad, hogy ők is velünk vannak. Csakis a múltunkkal válhatunk egész emberekké. Aki nem tudja honnan jött, az azt sem tudhatja, hogy hová tart. A minta kalocsai. Fontos, hogy a színek és a motívumok kövessék a népművészetet. Így lesz munkánk korhű és értékes.
Maga a festés praktikus, hiszen könnyen tisztítható, mivel mosható és színe sem fakul. Nem utolsó sorban egyáltalán nem drága. A festett fal és a festett tojás bennem azt az érzést keltik, mintha minden nap ünnep lenne.


Élj Te is ilyen csodaszép virágok között. A festett fal, ragyogóvá, üdévé, vidámmá varázsolja környezetüket.

Telefon: +36 30 214 98 01

E-mail: muvesz@zsigonekati.com